--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ


Τ’ όνομα του στα Λατινικά (Hirundo rustica) σημαίνει Άνοιξη. Σύμφωνα με κάποια λαϊκή παράδοση, το χελιδόνι ήταν κόρη και την ερωτεύθηκε κάποιο βασιλόπουλο, μόλις την είδε, τόσο πολύ, που την απήγαγε με τη βία.
Εκείνη θύμωσε γι’ αυτό και τους παίδεψε όλους τρία χρόνια στο παλάτι μη θέλοντας να μιλήσει. Έκανε τη μουγκή. Τι δεν έκανε το βασιλόπουλο να της περάσει ο θυμός και να τον συγχωρέσει.   
Εκείνη ανένδοτη. Τελικά το βασιλόπουλο αναγκάστηκε να ζητήσει άλλη κοπέλα για γυναίκα του. Την ώρα που γινόταν η στέψη στην οποία παραβρέθηκε και η μουγκή, αυτή έχασε την ψυχραιμία της από κάποιο πείραγμα της νέας νύφης κι αναγκάστηκε να μιλήσει.
Πετάει τότε ο γαμπρός τα στέφανα και χύμηξε να την πιάσει. Πρόφτασε και την άρπαξε απ’ τις πλεξούδες. Εκείνη όμως έγινε χελιδόνι κι έφυγε. Οι πλεξούδες έγιναν φτερά κι έμειναν στα χέρια του γαμπρού. Μονάχα δυο απόμειναν στο χελιδόνι, τα δυο της ψαλιδωτής του ουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου