--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΤΡΥΠΟΦΡΑΧΤΗΣ

Είναι το μικρότερο πετούμενο του Θεού με την μεγαλύτερη όμως ιστορία. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση λοιπόν, κάποτε μαζεύτηκαν όλα τα πουλιά για να ιδρύσουν το δικό τους βασίλειο και να ορίσουν το βασιλιά τους.
Οι διάφοροι διεκδικητές άρχισαν ν’ αραδιάζουν τα προσόντα τους. Ο αετός είπα πως είναι ο δυνατότερος, το χελιδόνι καυχήθηκε την ταχύτητα και τη σβελτάδα του, τ’ αηδόνι το τραγούδι του κ.τ.λ.  
Η επιτροπή άκουσε όλα τα πουλιά κι έβγαλε αυτή την απόφαση. Όλα τα χαρίσματα τους είναι καλά και αξιόλογα. Βασιλιάς όμως θα γίνει αυτός που θα πετάξει ψηλότερα.
Όλοι οι διεκδικητές δέχτηκαν και μπήκαν στη σειρά, έτοιμοι για το πέταγμα. Το σύνθημα για την εκκίνηση το ‘δώσε η κουρούνα και με μιας σαν σύννεφο χύθηκαν όλοι τους προς τα σύννεφα.

Σε λίγη ώρα άρχισαν ένας ένας ν’ αραιώνουν. Τα πιο πολλά πουλιά εγκατέλειπαν τον αγώνα κουρασμένα. Στο τέλος απόμεινε μόνο ο αετός. Αυτός όλο και ψήλωνε πολύ. «Ζήτω ο βασιλιάς μας», φώναξαν τα πουλιά…
Σταμάτησε τότε  ο αετός σ’ εκείνα τα μεγάλα ύψη, ζυγίστηκε με μερικές γύρες για λίγο καμαρωτός και ξεκίνησε προς τα κάτω. Ξαφνικά όμως, ένα μικρό πουλί ξεχώρισε να πετά πιο πάνω από τον αετό. Σάστισαν όλα τα πουλιά. Δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Κοιτάζουν καλά και τι να δουν, αυτός που νίκησε τον αετό ήταν ο τρυποφράκτης!!! Πως έγινε αυτό?, θα ρωτάτε κι εσείς όπως άλλωστε και όλα τα πουλιά εκείνη την ώρα…
Ο μικρός μας ήρωας, ήταν πονηρός, τη στιγμή που όλοι ετοιμάζονταν για τον αγώνα αυτός τρύπωσε με τρόπο μέσα στη φτερούγα του αετού. Βλέπετε πολλές φορές το μέγεθος του δεν είναι μεγαλύτερο από το τσόφλι του καρυδιού.
Όταν λοιπόν ο αετός έφτασε σε ύψος που δε μπορούσε να πάει άλλο, φραααπ ξεπετάχτηκε από την κρυψώνα του και ξεκούραστος όπως ήταν πέταξε πιο ψηλά από τον αετό. Έτσι λοιπόν κι έγινε αυτός ο βασιλιάς των πουλιών.
Από τότε, φύτρωσε στο κεφάλι του τ’ ωραίο του λοφίο, το βασιλικό του στέμμα.
Δεν χάρηκε όμως ο φουκαράς για πολύ το βασιλικό θρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου