--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΟΡΝΙΟ


Στη βουνόχτιστη χώρα της Πίνδου, πίσω από τα βουνά του Γκαβέλου και της Καράβας, στα σύνορα Ευρυτανίας και Θεσσαλικής Αργιθέας, βρίσκεται η ράχη «Αφορισμένη».
Κάτω από τη ράχη αυτή, βόρεια, είναι το χωριό Κοπλέσι και νότια το Τροβάτο Ευρυτανίας. Σ’ αυτή τη ράχη έφτασε κάποτε κατάκοπος ο Πάτερ Κοσμάς. Την εποχή εκείνη όλο το  βουνό ήταν γεμάτο στρούγκες και τσελιγκάτα Σαρακατσαναίων.
Είχαν κάτι σκυλιά, θεριά, μεγαλύτερα κι από λύκο. Άγρια και φοβερά σαν είδαν τον καλόγηρο χύμηξαν να τον ξεσκίσουν. Πολέμησε εκείνος να τ’ αποκρούσει με το ραβδί του.
Φώναξε τους τσοπαναραίους να τα προγγίξουν μα εκείνοι τίποτα… έκαναν χάζι πως του έσχιζαν τα ράσα τα σκυλιά. Κάποια στιγμή του έφυγε το καλυμμαύχι απ’ το κεφάλι κι έφτασε κατρακυλώντας σε μια λάκκα.
Τα σκυλιά με την ίδια λύσσα όρμησαν επάνω του. Οργίστηκε τότε ο Άγιος και τους καταράστηκε. «Να μην ξαναστεριώσει στάνη στον τόπο αυτό. Εσείς δε αθώα πλάσματα του Θεού, να γίνετε φτερωτά και να γυρίζεται στα βουνά και να τα καθαρίζεται από κάθε ακαθαρσία». 
Έγινε τότε το θαύμα. Τα πρόβατα έγιναν τεράστια πουλιά, τα όρνια, οι τσελιγκάδες έμειναν με τις γκλίτσες ξερές. Από τότε, δεν ξαναστήσανε οι κτηνοτρόφοι στάνη στη ράχη αυτή που ονομάστηκε «αφορισμένη». Έτσι τη γράφουν ακόμα και σήμερα οι τοπικοί και στρατιωτικοί χάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου