--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ


Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο κατσουλιέρης ήταν Σαρακατσάνος βοσκός, που φορούσε την κάπα με την κατσούλα της. Μια μέρα, όπως ήταν κουρασμένος και ξενυχτισμένος κοιμήθηκε πολλές πολλές ώρες εκεί που έβοσκε το κοπάδι του.
Τα πρόβατα σαν κατάλαβαν πως δεν τ’ ακολουθεί ξεμάκρυνε και σκόρπισε. Όταν ξύπνησε ο βοσκός, κοιτάει για πρόβατα, άφαντα τα ζωντανά. Κοιτάει για τη σκύλα την κολοβή και το σκύλο του τον Μπιλιόνη… πουθενά.
Πήγε να σκάσει απ’ το σεκλέτι του. Δρόμο παίρνει κι αυτός τότε, δρόμο αφήνει δεν ήξερε κατά που να πρωτοψάξει ο δόλιος. Στο δρόμο, συναντάει έναν λύκο και τον ρωτά. Ο λύκος όμως προσφέρει τη βοήθεια του μόνο αν αμειφθεί.

«Τσοπάνε, ποιο είναι το τάμα σου, αν σου πω?»
«Κριάρι τριοκέρατο και να ‘ναι και στερφάδι»
Ο λύκος τότε τον πληροφορεί σχετικά, διηγώντας τη λαχτάρα που πήρε ο ίδιος πλησιάζοντας το κοπάδι:
Σε κείνη τη ράχη την ψηλή
Στην πέτρα και στη δώθε
Εκεί ‘ναι χίλια πρόβατα
Και πεντακόσια γίδια
Εκεί ‘ναι η σκύλα η κολοβή
Κι ο σκύλος ο Μπιλιόνης
Πάτησα να πάρω πρόβατα
Πάτησα να πάρω γίδια…
Με πήρε η σκύλα η κολοβή
Και ο κακός Μπιλιόνης
Σαράντα ράχες κόσεψα
Σαράντα μονοπάτια…
Ο τσομπάνος μαζί με το λύκο πήγαν και βρήκαν τα πρόβατα. Πιάνει ο τσομπάνος το τρικέρατο κριάρι για να του το δώσει. Τα σκυλιά όμως οργίστηκαν και παράτησαν το κοπάδι. Χυμάει τότε ο λύκος, λεύθερος καθώς ήταν… τα χάλασε όλα.
Ο τσομπάνος έμεινε με τη γκλίτσα. Επάνω στην απελπισία του, παρακαλεί το Θεό να τον κάνει πουλί. Ο Θεός τον άκουσε και τον μεταμόρφωσε σε μικρό φτερωτό, τον κατσουλιέρη, με την τσοπάνικη σκούφια του στο κεφάλι.
Από τότε ο άμοιρος κατσουλιέρης λαλάει συνέχεια κράζοντας τα σκυλιά του: «σκύλα μ’ σκύλα μ’ μπιλιόνη, μπιλιόνη μ’!!!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου