--> ΚΕΡΝΙΝΗ 1923 - ΚΕΡΚΙΝΗ 2023 --- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΚΙΝΗ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΧΟΥΧΟΥΡΙΣΤΗΣ

Η παράδοση για τον χουχουριστή, είναι μια μοιραία δημιουργία της Ελληνικής ψυχής. Εκείνοι που τόσο συχνά αφορίζουν τη λαϊκή παράδοση, αν θελήσουν να την εξετάσουν προσεκτικά θα δουν πως ο Ελληνικός λαός, είτε ως άνθρωπος, είτε ως έθνος, ευτύχησε, δυστύχησε, χάρηκε, έκλαψε… στα πουλιά πρωτομίλησε, εκείνα ένοιωσε ως φίλους του, ως συντρόφους κι αδελφούς του.
Ο χουχουριστής λοιπόν ήταν άνθρωπος και καταγόταν από την Κρήτη. Μια μέρα μπήκε κρυφά στο Δικταίο Άντρο, όπου η Ρέα είχε στείλει το μικρό Δία και τον ανάθρεψε μακριά από τα μάτια του Κρόνου.
Στη σπηλιά αυτή οι ιερές μέλισσες του Δία είχαν αποθηκεύσει άφθονο μέλι για χάρη του. Απ’ αυτό το μέλι θέλησε να κλέψει ο χουχουριστής. Τον πήρε όμως χαμπάρι ο Δίας και την ώρα που θέλησε να τον κάψει με τον κεραυνό του, έπεσαν πάνω του οι Μοίρες με τη Θέμιδα και τον παρακάλεσαν να τον συγχωρήσει.
Και αυτό γιατί δεν έπρεπε να γίνει φονικό μέσα στου ιερού χώρου της σπηλιάς. Έτσι μετριάστηκε η οργή του Δία και τιμώρησε το θρασύ Κρητικό μ’ επιείκεια. Τον μεταμόρφωσε σε χουχουριστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου