--> Από την καρδιά της Κερκίνης, δεν σταματά η προσπάθεια μας, να φέρουμε τους Κερκινιώτες του κόσμου νοερά κοντά στον τόπο τους...

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Ο ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ ΚΙ Ο ΤΗΡΕΑΣ


Εκτός από τη λαϊκή παράδοση που ανάφερα παραπάνω, ο τσαλαπετεινός κατέχει μια λαμπρή σελίδα της αρχαίας μυθολογίας. Στην ιστορία αυτή, ο Τηρέας βασιλιάς των Θρακών κατά την παράδοση, βοήθησε κάποτε σημαντικά τον Πανδίονα βασιλιά της Αττικής σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση που είχαν οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους.
Για αμοιβή στη βοήθεια αυτή ο Τηρέας πήρε για σύζυγο την κόρη του Πανδίονα και βασιλοπούλα των Αθηνών Πρόκνη που μαζί της έκανε ένα γιο τον Ίτη. Όμως όπως κάθε βάρβαρος, έτσι και ο Τηρέας μαζί με την κόρη του Πανδίονα αποπλάνησε και την αδελφής της Φιλομήλα.
Ο Τηρέας για να μην τον προδώσει η βασιλοπούλα της έκοψε τη γλώσσα. Οι δυο γυναίκες, για να εκδικηθούν βασιλιά των Θρακών δολοφόνησαν τον Ίτη τον οποίο παρέθεσαν σε γεύμα στον πατέρα του βασιλιά Τηρέα.
Όταν ο Τηρέας κατάλαβε τι του σκαρώσανε οι δυο αδελφές άρχισε μια άγρια καταδίωξη για την τιμωρία τους. Οι Θεοί θέλοντας να λυτρώσουν τους τρεις πρωταγωνιστές του μύθου τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά.
Την Πρόκνη σε αηδόνα η οποία έκτοτε με πάθος κλαίει κάθε νύχτα για τη συμφορά της. Την αδελφή της Φιλομήλα σε χελιδόνα και τον διώκτη τους Τηρέα σε πούπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου